Geneanet > Lisää > Blogi > Sukututkimus

Sosialistit pyrkivät itsenäistämään Suomea jo heinäkuussa 1917 – porvarit harasivat vastaan

Kirjoittanut Jean-Yves 20.7.2017
 

Helsingin Senaatintori oli koko kesän 1917 kuin kiehuva kattila. Se velloi jatkuvien mielenosoitusten ja kokousten näyttämönä. Kesäkuussa anarkisti Jean Boldt alkoi saarnata torilla omaa suurpääoman ja kapitalistien vastaista julistustaan.

Senaattori Väinö Tanner seurasi tapahtumia aitiopaikalta, työhuoneensa ikkunasta:

”Meillä helsinkiläisillä oli koko kesän oma vakituinen teatterimme Senaatintorilla. Siellä istuivat Nikolainkirkon portailla (nyk. Tuomiokirkko) Jean Boldt, ‘Sisar Huttunen’ ynnä monet muut erityyppiset hurmahenget pitämässä päiväkausittain kiihotuspuheita yhteiskuntaa vastaan ja yllyttämässä väkivaltaisuuksiinkin. Se oli tietysti levottoman ajan sairausilmiö, mutta ei silti vaaratonta”, Tanner kirjoitti 1940-luvulla julkaistussa kirjassaan.

Source

Kirjaudu sisään kommentoidaksesi. Kirjaudu sisään / Rekisteröidy