Geneanet > Lähteet > Blogi > Geneanet

Kiitos Geneanetin I Maailman Sodan aikuinen vastakirja löysi tiensä jälkeläisille

Kirjoittanut Jean-Yves 27.12.2023

Meillä on sydäntä lämmittävä Lauren ja Jean-Marcin tarina kerrottavana tänä juhlapyhänä. Kiitos Geneanetin kansainvälisen yhteisön , vastakirja — armeijan palvelun vastakirja erään saksalaisen I Maailman Sodan sotilaan on matkustanut ajan ja tilan läpi antaen hänen lapsen lapsen-tyttärelleen ympäri maapallon.

Kaikki alkoi viime kesänä Jean-Marc Lonquetin Ranskan Normandien Le Havren asukas otti yhteyttä Geneanettiin kertoen ”Penkoessani henkilökohtaista arkistoani, löysin erään armeijan I Maailman Sodan aikuisen saksalaisen vastakirjan. Halusin antaa sen hänen jälkeläisilleen. En kuitenkaan tiedä miten tehdä se. Otin yhteyttä Saksan suurlähetystöön muutama vuosi sitten ilman vastakaikua. Voitteko Te auttaa minua?”

Vastakirja oli kirjoitettu saksalaisin mustin Gothic kirjamisin, jollainen kaikilla sotilailla oli ikään kuin palveluasiakirjana. Jean-Marc uskoo hänen edesmennellään isällä, I Maailman Sodan veteraanina sai sen Heinrichin joutuessaan sotavangiksi heinäkuussa 1918 lähellä Ranskan Neuilly Saint-Front Aisnen osastossa (maakunta) , jolloin vastakirjat usein takavarikoitiin Ranskan upseerien vangitessa saksalaisia sotilaita yhteydessä.

Saadessamme digitoidun version vastakirjasta, totesimme kyseessä olevan henkilön Heinrich Hoffman, syntynyt heinäkuun 12. päivänä 1897 Battweilerin kylässä Rhineland-Palantinessä lähellä Alsace-Lorrainen rajaa, joka siihen aikaan oli osa Saksaa. Maksukupongit kesäkuun puolesta välin syyskuun loppuun 1918 ovat edelleen vastakirjassa Heinrichin ollessa vangittuna.

Sivu Heinrichin vastakirjasta sähköisenä Geneanetissä. Saksaa puhuva Geneanetin työntekijä on kääntänyt kirjasen Laurenille.
Heinrich oli haaviuttunut oikeaan jalkaan ja sai lääkehoitoa Val Grãcen sotilassairaalassa. Kuvake: Kansainvälisen Punasnen Ristin Arkistosta.

Perusetsinnät Geneanetistä mahdollistivat meidän jäljittämään Heinrichin sekunneissa esiintyen muutamissa Geneanetin sukupuissa. Onni oli puolellamme: Heinrich ei pelkästään selvinnyt sodasta vaan hänellä oli lukuisia jälkeläisiä. Saksalaisen jäsenen Harald Dexheimet tarjosi erään puun yksityiskohtaista tietoa Heinrichin perheestä mielenkiitoisia juoruja: Heinrich oli Ranskassa maatilalla II Maailman Sodan aikoihin.

Sodan jälkeen Heinrich ja hänen perheensä jättivät Ranskan ja asettuivat Thaleich-Weilireen, aivan Saksan rajan läheisyyteen pieneen kylään Moselista ”kuntaan, missä puhutaan Saksan murteita, ja missä Heinrich oli asunut aikaisemmin. Hän asui koko elämänsä loppuun kuollen 1974”.

Heinrich Hoffman Saksassa: Lauren Herbertin perhearkisto.

Etsintämme antoi toisenkin tuloksen: löysimme nopeasti sukupuun pienin vihrein pallukoin, jotka merkitsivät ”Ahnentalin” tai ”Sosan” —- suoraan esivanhemmat Geneanetin puun juuren henkilöön (tavallisesti puun omistaja. Yllättävää tämä puun oli australialaisen Lauren Herbertin, joka on kukapas muu kuin Heinrichin tyttären-tyttären lapsi! Selitys yksinkertainen: Heinrichin tytär Liesel muutti 1957 Australiaan, missä hänellä oli tytär, joka avioitui australialaisen kanssa, joista tuli Laurenin vanhemmat.

Yhteydenpito muodostui nopeasti ja etäisyyksistä huolimatta Jean-Marcin ja Laurenin välillä arvokas asiakirja toimitettiin henkilökohtaisesti Laurenin ystävän Michaelan välityksellä, joka vieraili Pariisissa.

Jean-Marc teki varta vasten matkan Le Havresta tavatakseen Michaelan ja me olimme iloisia toivottaaksemme heidät tervetulleiksi tähän onnelliseen tapaamiseen Pariisissa, mikä todistaa sukututkimuksen roolin yhdistäessä perheitä, tarkastella sukupuita ja kunnioittaa heitä, jotka tulivat ennen meitä. Se on myös muistutus ja perhehistorian muistojen tallentamista ollen keskeistä muistuttamassa historiastamme ja perinnöstämme.

Jean-Marc ja Michaela, Laurenin ystävn tapaaminen Pariisissa.
Lauren pitelee isoisoisänsä Soldbuchia.

Geneanet kirjoitti minulle ystävän olevan Pariisissa ja nouti kirjasen ja vei sen takaisin Australiaan. Tämä on ainut käsin kosketeltava aarre mitä minulla on keneltäkään äidin puoleisen mummoltani suvusta! Älä vain lataa mahdollisimman monta sivuasi DNA:ta (mikäli sinulla on), vaan lataa myös puusi mahdollisimman monelle sivulle. Ei koskaan tiedän mitä tietoja muilla voi olla” —Lauren Herbert

Nykyään olen jatkuvasti yhteydessä Laureniin ja Michelaan. On todella harvinaista vilpitömiä ystäviä maapallon toisella puolella ja minua kohtaan osoittamaa kiitollisuutta on koskettavaa” — Jean-Marc Lonquet

Tämä ihana tarina on viisempiä esimerkkejä vahvasta yhteisön siteistä intohimoista sukututkijoista Geneanetissä. Olemme ylpeitä saattaessa yhteen jäseniä yhteisässämme ympäri maapallon ja osallistumalla päivittäin perheiden muistojen tallentamisessa.

Mikäli itse olet tehnyt vastaavanlaisia löytäjä tai uusia yhteyksiä Geneanetin kautta, älä epäröi jakaa niitä!

Kirjaudu sisään kommentoidaksesi. Kirjaudu sisään / Rekisteröidy