Geneanet > Lähteet > Blogi > Geneanet

Marie Marvingt, Vaarojen Morsian

Kirjoittanut Jean-Yves 6.3.2024

Maaliskuun 8. on Kansainvälinen Naisten Päivä, ja tällä viikolla haluamme kertoa uraauurtavasta supernaisesta, joka on laajasti unohdettu: urheilunainen, lentäjä ja ilmailulääketieteelle omistautunut Marie Marvingtistä. Vaarojen Morsiamesta!

Marie Félicie Elisabeth Marvingt syntyi 20. helmikuuta 1875 Aurillacin kaupungissa Auvergenen alueella Ranskassa. Hänen vanhempansa Felix ja Elisabeth, jotka olivat asneet Metzissä Mo Sellen maakunnassa Lorrainessa, olivat menettäneet kolme vastasynteet poikansa ennen Ranska-Preussin v. 1870 sotaa, pakenivat Saksan miehittämistä ja asettuivat väliaikaisesti Auvergeniin. Marien ollessa viisi vuotias perhe, johon nyt kuului poika Eugéne palasivat Metziin. Marie oppi saksaa koulussa perheen kotikielenä ollessa ranska. Postikonttorinhoitaja Felix joka rakasti urheilua, kannusti Marieta aloittaamaan uintia lepsena ja pian isä ja rasavilli tytär kokeili erilaisia urheilumuotoja yhdessä biljardista nyrkkeilyyn, metsästyksestä kalastukseen.

Asettuminen Lorrainin Nancyyn

Marien äidin Elisabethin kuoltua 1889 Felix muutti Marien ja Eugénen kanssa Lorrainen Nancyyn Ranskan puolelle rajaa, missä Marie tuli elämään suurimman osan elämästään. Eugéne oli sairaalloinen, mutta Marie ponnisti itsensä urheiluun oppien hevosten hoitoa ja voimistelua, nuoralla kävelyä (sirkuksessa! missä hän myös oppi jonglöörin taitoja ja käsin lukemista), ampumataitoja, tennistä, judoa, soutua, golfia, rullaluistelua, jousiammuntaan, kanoottisoutua, purjehdusta, moottoriveneilyä, sukellusta, kiekkoa, pooloa ja vesipooloa, vuoristokiipeilyä ja muita urheilulajeja; häntä ilahdutti kilpaileminen. Erityisesti häntä kiehtoi pyöräily, mitä hän teki koko elämänsä; hänen kerrotaan pyöräillen Napoliin varta vasten nähdäkseen tulivuori Vesiuviuksen purkauksen. Eugéne kuoli 1897; entistäkin enemmän Marie ja hänen isänsä sitoutuivat rakkauteensä urheiluun. Marie opiskeli kirjallisuutta, lääketiedettä, lakitiedettä ja hän valmistui sairaanhoitajaksi ja kirurgin avustajaksi. Hän oppi muita kieliä ja kirjoitti runoja. Näihin aikoihin hän selvitti itselleen ettei koskaan avioituisi tai synnyttäisi lapsia. ”Tulen olemaan yksinkertainen neiti-ihminen.” hänen kerrotaan sanoneen. ”En kestäisi avioliiton siteitä, enkä luule kenenkään miehen kestävän pitkään. Minua kiinnostaa enemmän vuoristokiipeily kuin asianpesu.”

Tämä postikortti ei kerro kuka hyppää, mutta sen on kerrottu (n. 1910) olevan Marie Marvingt! Le Lioran oli ja on suosittu hiihtokeskus sammuneen tulivuoren Auvergen alueella.

Urheilun supernainen

Vuonna 1899 Marie sai ajokorttinsa ja kuljetti höyryveturia ja luvanvaraista höyrylaivaa. Hän oli v. 1901 matkustajana ilmapallossa ensimmäistä kertaa lentäen yksin v. 1907. Vuonna 1904 hän osallistui ensimmäiseen pitkänmatkan pyöräilyyn Nancystä Bordeauxhin, seuraavana vuonna hän pyöräili Nancystä Milanoon ylittäen Alpit; seuraavana vuonna häneltä kiellettiin osallistuminen France de Tour -kilpailuun naisena, ja pyöräili epävirallisena osallistujana. Vuonne 1903 Payot-perheen jäsenten opastuksella hän kiipesi Dent dé Géuntin (Giant´s Tooth) ja sitä seurasi Augille du Grépon (Needle of Grépon) ja muutamia Alppien huippuja kuten Jungfrau ja Werterhorn Sveitsissä. Vuonna 1906 hän ui 12 km:n kilpailun Seinessä läpi Pariisin, ja voitti seuraavana vuonna Toulousen 20 km:n kilpailun. Hän tutki luolia ja nautti maapurjehduksesta, hän oli miekkailija ja ampuja saaden mitalin v. 1907 Flobert military cabin -aselajissa. Vuodesta 1908 hän voitti Chamonixissa pidettävissä hiihtokilpailussa Gérardmerissä ja Ballion d´Aisacessa (maastohiidoissa, laskettelussa, hypyissä), nopeus- ja taitoluistelussa, kelkkailussa, rattikelkkailuss voittaen 20 mitalia. Vuonna 1909 hän lensi ilmapallolla ”LÉtoile Filante” (shooting star) matkustajan kanssa — melkein menettäen henkensä 14-tuntisen matkallaan — ja uudisti matkan Alankomaista. Melkeinpä mitä tahansa hän kokeili, hän kunnostautui voittaen palkintoja, —, ja mitaleja. Vuonna 1910 l´Académie, Ranska palkitsi hänet erityisellä kultamitalilla ”Erinomaisena kaikissa urheilulajeissa”. Ensimmäinen ja ainut henkilö jolle tämä palkinto on annettu.

Kapteeni Paul Echeman oli Marie Marvingtin lähinen ystävä ja he jakoivat lentämisen ja urheilun intohimon viettäen yhdessä aikaa Chamonixssa. Hän menehtyi aivovamaan, jonka hän sai lentoturmassa 14.5.1912.
Marie Marvingt valmistautuu paluuta ilmapallollaan ”La Lorraine” Nancyn kilparadalta 26.6.1910 vajaa vuoden ylittäen Englannin kanaalin.
Antoinett oli hoikka ja siro yksipaikkainen lentokone … joka surmasi monia lentäjiä tulevina lentovuosina ennen Suurta Sotaa (I Maailman sota): Hubert Lathamin hyvässä opissa, jota hän ihaili suuresti, kuten muitakin Antoinett-lentäjiä, Marie lensi satoja kertoja parin vuoden aikana ilman vahinkoja. Hän murskasi kaksi kertaa, mutta molemmilla kerroilla ilmassa oli nopeasti tukea.
Marie oppi Hubert Lathamin johdolla lentämistä, joka kaksi kertaa ylitti Englannin kanalin v. 1909 Antoinettillään ja molemmilla kerroilla joutui laskeutumaan polttoaine hankaluuksien vuoksi. Kuusi päivää Lathamin toisen yrityksen jälkeen Louis Bléniot onnistui. Geneanetin mahtavista Postikortti kokoelmista —- fjchmeyerin ansiosta!
Marie Marvingt oli pidetty ja arvostettu kollegoidensa parissa energiastaan, rohkeudestaan, ammattitaidostaan ja innokkuudestaan. Tämä valokuva vuodelta 1910 oli kuvattu minuutteja hänen asettaen naisten ajan korkeusennätyksen 53 min. Coupe Femina-kupissa, sen aikuisena saavutuksena kun lentokone saattoi vaurioitua keskellä taivasta. Tämä ennätys rikkottiin ainoastaan 10 päivää myöhemmin belgialaisen lentäjän Héléne Dutrieun johdosta lentäen Farmanilla!

Mariestä tulee lentäjä

Syyskuussa 1919 Marie ilahtui saadessaan lentää lentokonetta ensimmäistä kertaa Roger Summerin matkustajana, ja hän päätti välittömästi tulla lentäjäksi. Hän oppi lentämään Antoinetella Hubert Lathamin avulla, joka kaksi kertaa yritti ylittää Englannin kanalin sinä kesänä (mutta hävisi Louis Bléroitille päiviä toisella mahalaskulla). Leon Levasseurin suunnittelema Antoinette ja nimetty hänen tyttärensä mukaan, oli hoikka ja siro yksi-siipinen ja kaksipyöräinen lentokone, jota ohjattiin vaatimattomalla järjestelmällä. Vaikea lentää Junes Hauvette Michelinin Wachterin tavoin (Gabriel Hauvette) Marie sai lentolupansa No 281 marraskuussa 1910 kolmantena naisena Ranskassa ja maailmassa luvan tehdä niin, ja viikkoja myöhemmin hän voitti ensimmäisen Coupe Feminen 53 minuutin lennolla. Joulukuussa 1910 hän kirjoitti: ” Miten herkullista on olla lintu”.

Marie rakastamassaan Antoinettessa, erityisesti vaiheasti lennettävä kone.

“Lentäminen minun kannaltani tuo näkyviin ihmiskunnan tiedekunnat korkeamalle. Ilmavirroissa kuten merissäkin kohtaavat voimakkaimmat luonteet, tyynen rohkeuden .He jotka menevät ylös eivät koskaan tiedä palaavatko he sieltä eläviltä, ja tämä jatkuva vaaran visio ja mahdollinen kuolema tuo usein esille parhaimman puolen meistä”

Marie Marvingt, 1913.

Konsepti ilma-ambulanssista

Ennen kuin sota alkoikaan Marie — sairaanhoitajana ja lentäjän — tunsi, että lentokoneita voisi käyttää lääketieteelliseen evakuointiin. Noina helikoptereiden alkuaikoina mikä tahansa kenttä voisi olla kiitorata kiinteäsiipisille lentokoneille. Vuonna 1913 hän rekrytoi insinöörejä ja suunnittelijoita Sociéte de Production des Aeroplanes Departement (SPAD) Louis Béchereaun johdolla raskaan lentokoneen ambulanssin läheiselle ystävälleen Paul Echemannille, joka oli saanut surmansa lentoturmassa edelllisenä vuonna. Ikäväksi Armund Deperdussin kavalsi ja torpedoi projektin sinä vuonna. Béchereaun johdolla SPAD tuotti onnistuneesti muutamia sodanaikaisia lentokoneita.

Heinäkuun 4. 1917 amerikkalainen kenraali Pershing huokasi Marquise de Lafaytten haudalla pienellä Picpusin hautausmaalla Pariisissa. Marie oli siellä ja oli tyytyväinen tavatessaan Eugenen Bullardin, ensimmäsen afroamerikkalaisen taistelulentäjän josta olemme kirjoittaneet aikaisemmin.
Marie oli sairaanhoitaja ja kirurgin asistentti Nancyssä. Sodan aikana ja eräänä iltana juosten ulos asuntolastaan katsellakseen Zeppeliniä, joka hädin tuskin ohitti pommillaan sairaalan.

Liioitteluako?

Marien käytti hyväkseen vaihtelevasti ja hämmästyttävää ja harvinaista, että lehdistö nimitti häntä ”Vaarojen Morsiameksi”. Ei ole sykähdyttävää lehdistön myös usein liiotellen hänen todellisia saavutuksiaan tai saivat faktat virheellisinä. Erityisesti on laajalti toistuvia epäröintejä tarinoita I Maailman Sodasta. Mikä on kiistatonta on hänen olleen sairaanhoitajana Nancyssä, hänen sairaalansa olleen Zeppelinin pommituksen kohteena, onneksi ilman menetyksiä; että hän suunnitteli tandempyörän pienellä peräkärryllä kuljettaen loukkaantuneita laivalle. Taisteliko hän todella ranskalaiseksi sotilaaksi pukeutuneena kolme kuukautta? On kerrottu Marsalkka Fochin käskyn alaisuudessa ersään luutnantin helpottaneen tätä seikkailua. On totta hänen olleen kiväärin halkeama laukauksen ampuma, mutta jokainen sotilas tietää joukkueen lääkärin tutkivan jokaisen uuden saapuneen. On totta hänen kovalla äänellä sairastuneen pommittajan pudottaneen pommeja saksalaisille Metz-Frescatyn lentotukikohtaan? Ei ole mahdotonta hänen olleen käytettävissä lisänä (”L´Eclair de I Éstille ja muille otsikoille, usein käyttäen pseudonyymiä ”Myriel”), ja Marsalkka Fochin henkilökohtainen ystävä; eikä ole mahdotonta hänen lentäneen pommikoneessa ajatellen kostoa pommituksesta Nancyssa sijaitsevaa sairaalaa kohtaan. Ei kuitenkaan ole olemassa todisteita, joita saatoimme löytää hänen palkitun Croix Guerrea seuranneesta tapahtumasta. Marsalkka Foch lähetti hänet Italiaiselle sektorille turvapassilla alppiosastoon.

Marie asui jonkin aikaa sodan jälkeen Marokossa, ja matkusti ympäri Afrikkaa ja Lähi-Itää, kuten myös Eurooppaa, Etelä- ja Pohjois-Amerikkaa ja Intiaa. Näin kuviteltuna hän tapasi naisia Istanbulissa pidettyään puheen naisista lennostossa. Révue Aéronautique de France, tammikuussa 1931.
Tämä erikoismerkki annettiin First International Congressissa Sanitary Aviation 1929 Marie Marvingt oli yksi tapahtuman järjestäjistä.

Sisällissodan vuodet: Mariesta tulee konferenssien puhuja

Lentäminen muuttui sodan myötä. Primitiivinen, hento ennen sodanaikainen kone oli korvattu tukevilla koneilla. Oli olemassa ylenpalttisia lentäjiä muttei markkinoita turvaamaan heille töitä. Harvoin Marie lensi sodan jälkeen ja keskittyi uudelleen itsensä konferenssien puhujana, puhuen lennostosta, urheilusta, naisen roolista seurapiireissä, ja muita päivänpolttavista aiheista, usein naisvaltaisille kuulijoille. Hän asui Marokossa jonkin aikaa, missä hän puhui kouluissa ja suunnitteli metallisia suksia käytettäväksi hiekalla, jonka Air Force myöhemmin otti käyttöön lentokoneille. Marie matkusteli Afrikassa, Euroopassa ja Pohjois Amerikassa (1935 ja 1937) inspiroivan nuoria naisia yli sukupolvien. Minne tahansa hän menikään hän puhui lääkäri lennoista.

Marie Marvingt heti ensimmäistä naisten sukupolvesta naislentäjistä ja Amelia Earhartista saavuttaen omat ennätyksensä ihailivat toisiaan. Tämä valokuva v. 1935 Marien pidettyä puheen US National Aeronautical Associationissa Chicagossa. Ameliian kadonneen Tyynellä Valtamerellä v. 1937 Marie kirjoitti koskettavan muistopuheen kirjoittaen: ” Amelie Earhartin katoamisen jälkeiset 10 päivää ovat minulle olleet hänen seurana koskettavimpina seurana dramaattisimmat mitä olen kokenut”.
Mariesta tehtiin Chevalierot Légion D´Honneur 1933, ylennettiin upseeriksi 1949. Tämä virallinen asiakirja mainitsee hänen sodanaikaiset kokemuksensa, vaikkemme ole löytäneet siitä korreloivia todisteita.

Ranskan korkein kunnianosoitus Legion d´Honneur

Sodan uudelleen tultua Ranskaan, Marie karkasi Nancystä ja löysi pulivalmiin talon sairaalasta vapautuville tervehtyville lentäjille. ”Le RAlerestä, Dordongista.

Sodanjälkeiset vuodet

Myöhempinä vuosina Marie ponnisteli päästäkseen Nancyyn. Hän työskenteli terveydenhoidon parissa ja sai pienen eläkkeen journalistin työstään. Hänellä piti tilavan perhekotinsa itsellään ja pysyi kiinteästi itsenäisenä pyöräillen minne tarvitsi mennä. Vuonna 1954 Marielle myönnetti saksalaisen de la Meurthe plkinto. On kerrottu Yhdysvaltojen Lennoston tarjonneen hänelle v. 1955 kaksi-istuimisella jettilennon. Hänestä kiinnostui lentämisestä helikopteilla ja 1961 hän jopa pyöräili Pariisiin kuudessa päivässä rakkaalla ”Zéphyrillään”!

Marie teki 86-vuotiaana lopullisen pitkän matkan: Nancystä hän ajoi 10 tuntia päivässä kuutena päivänä, leväten kahden tunnin välein, syäden päivällistä ja yöpyen hämmästyneisenä intien. Tässä hän ajaa pyörällä Place de la Madleinilla Pariisissa.!
Vuonna 2004 Ranskan postipalvelu julkaisi postimerkin kunnioittane Marie Marvintia hänen työstään lentoambulanssista.

Marie Marvingtin perintö: urheilunainen, pilotti, ilma-ambulanssien puolestapuhuja

Marie Marvingt kuoli 88 vuotiaana Nancyn ulkipuolella sijaitsevassa sairaalassa 14. joulukuuta 1963. Ilman välitöntä perhettä hänen elinikäinen arkistonsa sisältäen hänen mitalinsa, kirjeensä ja valokuvansa, kahden julkaisemattoman kirjan käsikirjoitukset ja kahden elokuvan kelat, olivat valitettavasti heitetty pois ja hukattu ennen kuin paikallinen museo (on kysytty hänen arkistoitaan) voitu puuttua. Häntä muistetaan tänään häikäisevistä urheilusaavutuksista; vuonna 1987 hänet kuolemanjälkeen otettiin International Women´s Sports Hall of Famen jäseneksi. Hänet on myös huomioitu mahtavimpana ensimmäisen sukupolven naislentäjänä. Kuitenkin, ehkäpä hänen merkillepantavin perintönsä on hänen vankkumaton antautumisensa ala on ilmailun lääkintä. Lennoston alkuaikoina ajatus lentävästä ambulanssista tai lennoston palkkaamisesta lääkinnän erikoishoito näytti hölmöltä, mutta Marie Marvingt oli vakuuttunut lentämisen pelastavan ihmishenkiä. Vaikkakin hänen uransa lentämisen alalta oli lyhyt keskeytyen maailman sodan vuoksi ja hänen erityisen suunnittelemansa lääketieteellinen evakuointi ei koskaan toteutunut olosuhteista riippuen, hänen ulkopuolisten kontrolloimana, hänen uurastuksensa edistää lääkelentäminen jatkaa eloa. Vuonna 1923 hän osallistui II Punaisen Ristin kansainväliseen konferenssiin Genevessä osanan ranskalaista delegaatiota, joka ehdotti julkilausumaa koskien lääkekoneita; ehdotetut lausumat esiteltiin v. 1925, (muttei liitetty Geneven Konventioon ennen kuin 1949). Toukokuussa 1929 hän auttoi organisoiden Ensimmäistä Kansainvälistä sanitääristä lentoilmailun kongressia Pariisissa, missä 400 osallistujaa 40 kansallisuutta osallistui, edustajia Ranskasta, Italiasta, Puolasta ja Ruotsista. (Samana vuonna Aerospace Medical Association (ASMA) perustettiin Detroitissaänä päivänä jäseniä on 70 maasta.) Vuonna 1931 Marie perusti Challenge Capitain Echemanin palkitsemaan sunnittelijoita jotka voisivat muuntaa käytössä olevan lentokoneen ilma-ambulanssiksi tehokkaaksi. Ja lopulta, ranskalaisten jäseniensä SOFRAMAS palkitsee vuosittain Marie Marvingt Palkinnolla ennen ilma-ambulanssiksi tehokkaaksi. Ja lopulta, alkaen 2005 ja jatkuen tähän päivään asti Aerospace Medical Association (AsMA) ranskalaisten jäseniensä SOFRAMAS palkitsee vuosittain Marie Marvingt Palkinnolla erinomaisista innovaatioista lennoston lääketieteestä. Marien muistoa on pidetty elävänä hänen Marcel Cordierin kirjoittamasta elämänkerrasta perustuen Nancystä, ja menehtynyt Rosalie Maggio, joka julkaisi heidän yhteistyössä olevan v. 1991 englanniksi ja Ranskalaiset Kadut ja Koulut on nimetty Marien mukaan, missä muistomerkkejä hänen asuinpaikoista Nancyssä ja Dordognessa, ja hänen hautapaikalla Nancyn lähistöllä hoitaa Marcel ehtymättömän edistäjän Marien muistoa.

Marien elämäntarinan kirjoittaja nancyläinen Marcel Cordier hoitaa hänen hautaansa. Valokuva Geneanet jäsenen c semprez (kiitos!)
Aina vuodesta 2005 Aerospace Medical Associationse ranskalaisten jäsenten Sociéte Francophone de Medicine Aérospatiale (SOFRAMAS) valitsee Marie Marvingt Palkinnonsaajan huomioiden erinomaista ja innovatiivisuutta Aerospace Madicin. Valokuvattu v. 2023 seremoniassa New Orleansissa ovat vasemmalta oikealle lukien: Sudan Northrup, MD, MPH, AsMan presidentti; David K. McKenas, MD, MPH, palkinnon saaja; ja Dr René Germa SOFRAMISISTA.

Kirjaudu sisään kommentoidaksesi. Kirjaudu sisään / Rekisteröidy